top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSteven van koeverden

Het belang van een goede leerkracht


Het belang van een goede leerkracht.

In 2005 ging ik met een magere voldoende voor Nederlands over naar de 4e van het VMBO. Als dyslect waren talen alles behalve mijn favoriet vakken en Nederlands was voor mij het vak dat de kroon spande. Er zat totaal geen logica in, er zijn allerlei regels die je moet kennen "omdat dat zo is". En het ergste aan Nederlands als vak op school is dat je allemaal boeken moet lezen die ongekend saai waren. Je hoort het al, ik stond niet te springen om nog een jaar Nederlands te moeten volgen.

We hadden les van mevrouw Zwart. Een jonge vrouw die bekent stond als iemand die streng maar rechtvaardig was. Na een paar lessen was het dan zover. We kregen een lijst met boeken waar we een boek uit moesten kiezen die we na het lezen moesten samenvatten. Ik las de lijst en de moet zakte in m'n schoenen. Ik keek op naar mevrouw Zwart en van haar strenge blik was niks te bekennen. Ze keek me met een vriendelijk gezicht aan en zei "ik heb het idee dat er wat is". Ja er staat niks op de lijst dat me leuk lijkt om te lezen, zei ik. "Wat zou je willen lezen?" Een boek over de Tweede Wereldoorlog, zei ik. "Dan doe je dat toch! Iets lezen dat je leuk vindt is het belangrijkst" zei ze met een glimlach.

Er gebeurde iets met me. Ik leek Nederlands steeds gemakkelijker te snappen. Ik kreeg zin om naar de les te gaan en de manier van uitleggen zorgde ervoor dat ik het kon onthouden. Mijn cijfers gingen omhoog en ik ging met een 8(!) mijn eindexamen in.

Een paar weken geleden zocht ik haar op om een portret van haar te maken. In mijn ogen zag ze er nog precies hetzelfde uit. Dat vond ze overigens ook van mij. Mevrouw Zwart is onderdeel van een serie die ik het 'mentor project' noem. Een serie foto's waarbij ik mensen fotografeer die een diepe indruk op mijn gemaakt hebben.

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wat is dyslexie?

In deze blogpost leg ik alles uit over wat dyslexie precies is. Alle ins en outs, en ook niet. Want wat dyslexie exact is weten we eigenlijk niet precies. Wel is er een redelijk goed beeld wat het dys

De positieve kant van faalangst

Faalangst iets positiefs? Dat lijkt bijna onmogelijk. Elke gedrag heeft een positieve intentie. Lees dat nog een keer, want ik bedoel niet dat elk gedrag een positief resultaat heeft. Wel zeg ik da

コメント


bottom of page