top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSteven van koeverden

Fouten bestaan wel


Fouten bestaan niet. Het zijn uitdagingen, kansen, challenges of opportunities zoals ze in de kantoortuinen in Amsterdam zeggen. Maar wat waren dan die rode kruizen op mijn toetsen vroeger? Volgens mij gewoon een fout antwoord, toch?

Ik verbaas me over hoe fragiel veel mensen zijn als het aan komt op fouten maken. Meestal mensen met een opleiding meer. Goed, in mijn ogen bestaan fouten wel.

Ja echt

We zijn bang voor negatieve dingen. Alles moet leuk en positief zijn. En als er dan iets mis gaat dan zijn het uitdaging of kansen. Zodat niemand zich slecht hoeft te voelen. Ook al voel en weet je echt wel dat iets fout was. Dat gevoel heb je nodig. Om te groeien, om een betere versie van jezelf te worden. Ik maak heel veel fouten, ja echte fouten, daar leer ik van. En je mag ze prima fouten noemen. Misschien is het makkelijker gezegd als je dyslectisch bent. Want dan maak je heel veel fouten. Fouten die je niet snapt, ook na de twintigste uitleg. Begrijp me niet verkeerd. Fouten maken is niet leuk. Want je doet iets niet goed. Dat hoeft ook niet leuk te zijn. Wat ook niet leuk is is dat we fouten proberen goed te praten door er een hippe nieuwe naam aan te geven. Daarmee maken we het alleen maar erger. Want stel dat je een fout maakt, dan voel je je meestal niet zo goed, dan voel je aan alles dat er iets over gezegd gaat worden en dan komt er iemand je vertellen dat je het als kans moet zien, of als uitdaging. Dan ga je je dus slecht voel over het slecht voelen omdat je een kans verkeerd hebt benut. Snap jij 'm nog? Noem het beestje bij de naam. Je maakt een fout. Ga na wat je anders had kunnen doen, doe het anders en ga door. Lukt dat niet? Zoek dan hulp en/of ga harder werken of anders werken.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wat is dyslexie?

In deze blogpost leg ik alles uit over wat dyslexie precies is. Alle ins en outs, en ook niet. Want wat dyslexie exact is weten we eigenlijk niet precies. Wel is er een redelijk goed beeld wat het dys

De positieve kant van faalangst

Faalangst iets positiefs? Dat lijkt bijna onmogelijk. Elke gedrag heeft een positieve intentie. Lees dat nog een keer, want ik bedoel niet dat elk gedrag een positief resultaat heeft. Wel zeg ik da

bottom of page