top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSteven van koeverden

De positieve kant van faalangst

Faalangst iets positiefs? Dat lijkt bijna onmogelijk. Elke gedrag heeft een positieve intentie. Lees dat nog een keer, want ik bedoel niet dat elk gedrag een positief resultaat heeft. Wel zeg ik dat elk gedrag met een positieve intentie start, voor de persoon zelf. Jij hebt het beste met jezelf voor. Ik zal het hieronder uitleggen met mijn faalangst als voorbeeld. We beginnen op de basisschool. Als kind met dyslexie liep ik al snel achter de talige feiten aan. Ik snapte er niks van en ik maakte keer op keer de zelfde fouten. De juffen en meester probeerde het een paar keer door alles op precies dezelfde manier uit te leggen maar dan met een stemmetje alsof ik labiel was. Ook dit werkte niet en ik begon steeds meer aan mezelf te twijfelen, want mijn klasgenoten snapten het wel. De dingen die ik goed kon mocht ik steeds minder doen, zoals gym, en de dingen die ik niet goed kon moest ik steeds meer doen. Met de gedachte dat oefening kunst baart. Ook dit mocht niet baten en mijn zelfvertrouwen ging van laag naar niet bestaand. Hoe harder ik werkte hoe slechter het ging en hoe harder ik wilde werken. Het niet maken van fouten begon een obsessie te worden. Ik werd meester in het afkijken bij de slimme kinderen in de klas en gokken werd mijn tweede natuur. Op mezelf vertrouwen was geen optie en falen moest ik kosten wat het kost vermijden. Bij alles wat ik op school moest doen kwam een overweldigend gevoel van angst. Ik mag niet falen! Dit duurde ongeveer tot mijn 32ste. Vanaf groep 5 tot mijn volwassen leven. Ruim jochie van 8 tot een jaar geleden. Ruim 24 jaar was ik in totale angst om dingen fout te doen. Paniek aanvallen, woede uitbarstingen, afzonderen, gemeen naar mensen om mij heen, arrogantie, soms extreem pretentieus. Allemaal manieren om mijn faalangst een andere vorm te geven. Totdat ik leerde dat elk gedrag een positieve intentie heeft. Dit duurde even voordat ik dit wilde geloven. Want hoe kan een moordenaar een positieve intentie hebben? Hoe kan de leraar die mij dom noemde een positieve intentie hebben? De moordenaar heeft een positieve intentie voor zichzelf, macht bijvoorbeeld. Dus niet een positieve intentie voor het slachtoffer. De leerkracht had ook een positieve intentie voor zichzelf. Zou mijn faalangst dan ook een positieve intentie hebben?

Door open te staan voor mijn faalangst en er oordeel loos naar te kijken kwam ik achter de positieve intentie. Het zorgt ervoor dat ik mij goed focus op het doel, dat ik heel hard werk en dat ik het tot in de puntjes goed voorbereid. Dat is heel fijn natuurlijk. Dankjewel faalangst. Wat natuurlijk minder fijn is is de stress, angst en negativiteit naar mijzelf. Kan dat niet anders? Jawel, al zal je eerst moeten toegeven dat faalangst ook positieve dingen heeft. Mijn tip, ga uitzoeken wat de positieve intentie is van jouw faalangst. Zodra je die weet kijk je al heel anders naar je faalangst en kan je gaan onderzoeken hoe de negatieve dingen zich anders zouden kunnen uiten. Zodra ik merk dat ik faalangst krijg haal ik even adem, kijk ik wat het me aan het opleveren is en zie ik in dat het harde werken, goed voorbereiden en focussen ook kan zonder de hoge hartslag, stress en negativiteit. Lukt dit altijd? Nee, helaas niet. 80/20 is de verdeling nu. 80% van de keren lukt het wel, 20% niet. Lijkt mij een prima score.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wat is dyslexie?

In deze blogpost leg ik alles uit over wat dyslexie precies is. Alle ins en outs, en ook niet. Want wat dyslexie exact is weten we eigenlijk niet precies. Wel is er een redelijk goed beeld wat het dys

bottom of page